Viktigt med vår munhälsa – få hjälp vid tandvärk

Det är väldigt viktigt att vi tar hand om våra tänder. Du behöver borsta dina tänder två gånger och dagen och använda tandtråd. Då ger du dig själv bra förutsättningar från att klara dig undan exempelvis karies eller tandköttssjukdomar.

Men ibland kan det vara svårt att komma åt och rengöra ordentligt. Du kan också ha matvanor som gör att du har större risk för hål i tänderna. Så som att du småäter eller äter sockriga produkter. Därför är det viktigt att regelbundet låta en tandläkare undersöka din munhälsa för att tidigt kunna åtgärda eventuella problem.

När du har ont i en tand

Om du har oturen att drabbas av tandvärk bör du boka en tid hos en tandläkare snarast. Beror tandvärken på att du har fått ett hål i en tand är det alltid bäst att laga hålet så fort som möjligt. Om du istället väntar kan hålet växa sig större. Och då kan hålet kräva en större lagning i tanden och då även bli mer kostsamt för dig.

Om du drar dig för att besöka tandläkaren på grund av tandläkarskräck, kan du nämna att du känner obehag när du bokar tiden. Då kan tandläkaren försöka anpassa besöket och underlätta för dig. Boka enkelt en tid hos Akademitandvården online.