Bli gravid – rätt hälsa för att lyckas

Det finns många anledningar varför det kan vara svårt för en del par att bli gravida. Innan det finns några svar leder väntan ofta till panik, sorg och stress. Innan ni ger i kast med att försöka bli gravida, kan ni läsa vår lista på vanliga problem och hur ni löser dem. 

Vitaminbrist

En sådan sak som vitaminbrist kan försvåra för er. Det kan vara bra för både mannan och kvinnan att äta kosttillskott för att särka att ni får i er alla vitaminer och mineraler som kroppen behöver varje dag. 

Vikten

Väger ni lite för mycket? Att gå ned några kilo kan göra stor skillnad för fertiliteten. Likaså kan du eller din partner behöva gå upp några kilo, det är svårt för en undernärd kropp att lägga fokus på fertilitet när all energi spenderas för att få kroppen att fungera. 

Motion

Hur många steg går ni per dag? Generellt säger man att du ska gå 10 000 steg om dagen men många kommer bara upp i hälften på grund av stillasittande arbete och fritid. Lägg in några promenader i veckoschemat och skaffa varsin stegräknare. Även om ni är normalviktiga kan träning gynna er hälsa och därmed fertiliteteten.

Barnmorskan

Hos en barnmorska kan ni göra olika tester och gynekologiska undersökningar för att fastställa eventuella problem. Låg spermieantal eller cystor på äggstockarna är vanliga problem som kan försvåra men gör det fortfarande möjligt att bli gravid. Barnmorskan brukar dock inte ta emot par om ni inte har dokumenterade svårigheter sedan tidigare eller om ni har försökt bli gravid i flera månader. Men det går alltid att prata med sköterskorna på 1177 för rådgivning innan ni bokar en tid på vårdcentralen.