Styrketräning motverkar stressen

Stress är något vi alla upplever emellanåt. Somliga har turen att vara mer stresståliga än andra, men ingen är helt skonad från denna hälsofara. Vi har nog alla läst om både det ena och det andra sättet att försöka bli kvitt stressen i livet. En metod som dock kommer med andra påtagliga fördelar är styrketräning.

Att vara fysisk aktiv är ju något vi alla har hört upprepade gånger är bra för hälsan. Och en mängd forskning och studier har gjorts genom åren och bevisar detta rent vetenskapligt. När det kommer just till stress finns det de som menar att ingen träningsform är bättre på att hantera detta än just styrketräning.

En anledinng bakom detta är att vid stress bildas ett ämne kallat kynurenin i vår kropp. Vältranade muskler har dock en förmåga att bryta ned detta ämne betydligt bättre än otränade. Det har även spekulerats, men ännu inte bevisats, att styrketräning motverkar stress och kanske även botar den genom att öka produktionen av vissa ämnen i kroppen som påskyndar reparationsprocesser i hjärnans nervceller 

Att ta sig tid för styrketräning är inte alltid det enklaste. Många upplever trots allt stress på grund av väldigt upptagna liv och det är lättare sagt än gjort att bara lägga om livet för att vara mindre stressinducerande. Ett bra tips kan då vara att skaffa lite utrustning till hemmet för att lättare kunna träna när man får lite tid över.

Det behöver inte alltid vara mycket tid över som krävs för att få sig ett träningspass som faktiskt är givande. Ju mer intensivt man tränar desto kortare tid behöver man i regel vara aktiv och ända se resultat. Och bara några pass i veckan kan göra stor skillnad i livet i det långa loppet.