Muskel- och ledvärk

Det kan finnas många orsaker till att vi får ont i muskler och leder. Ibland kan du ha överbelastat kroppen, till exempel efter ett extra hårt träningspass eller om du har ett fysiskt krävande arbete. Det är även vanligt att få ont i muskler och leder vid infektioner i kroppen.

Så visar sig muskel- och ledvärk

Muskel- och ledvärk kan visa sig på olika sätt. Kanske får du ont ibland när du använder en viss muskel, eller så känner du av smärtan hela tiden. Viss ledvärk märks endast på speciella ställen medan annan värk kan påverka hela kroppen. När du är sjuk eller har feber kan muskel- och ledvärk också vara vanliga symptom.

Så kan du lindra muskel- och ledvärk

Om du vill ha hjälp mot muskel och ledvärk kan det hjälpa att vila. Att ta smärtstillande kan även hjälpa mot smärtan. Även vanliga tillskott av magnesium kan hjälpa. Magnesium är viktigt för normal muskelfunktion och forskning visar att brist på magnesium kan leda till kramp och muskelsmärta. Bland det bästa du kan göra är också att träna och röra på dig ofta. För en del kan det även fungera att undvika gluten och minska på stress.