Redskap till vardagen och träningen

Människan är gjort för att röra på sig och idag har de flesta helt kommit bort från detta. Vi tar bilen till jobbet, beställer hem mat, handlar gör vi på nätet och semestern tillbringar vi i hängmattan. Fysiskt slitiga jobb har ersatts med maskiner och själva sitter vi hela dagarna långa. Kroppen är skapad för rörelse och när vi inte får tillräckligt med sådan så förfaller kroppen. Ofta resulterar detta i att vi får sämre hållning med framåtlutande nacke och ont i ryggen.

Kroppen behöver rörelse för näringstransport

Redskap

Vad många inte vet om är att det finns flera kroppsdelar som är beroende av rörelse för sin näringstransport. Diskarna i ryggen till exempel är en sådan sak. En disk har inga blodkärl anslutna till den som det kan ges näring via utan diskarna är helt beroende av att du rör på dig för att de skall få näring. Diskarna består av levande celler och får de ingen näring så mår cellerna inte bra. Det gäller för övrig med alla broskytor, näringstillförseln måste ske genom rörelse. Det är först när du rör på dig som intercellulärvätskan i kroppen transporterar in mineraler, proteiner och andra nyttigheter som cellerna behöver. Har man problem så är det viktigt att man kommer igång och rör på sig, detta är första steget för att behandla värk. Först när detta har gjorts kan man börja kolla på andra saker så som madrass, bättre stolar, hållningsväst med mera.

Hållningsväst

Detta är en väst som du har under skjortan eller tröjan och den ser till att axlarna dras bakåt samtidigt som övre delen av ryggen rätas upp från en annars i många fall framåtlutande position. Detta gör att hela din hållning blir bättre och eftersom du rätar upp dig i övre delen av ryggen så gör hållningsvästen även så att du får en korrekt svank. Detta påverkar då allt från höfter och knän till nacke positivt. När axlarna är framåtroterande och uppdragna så blir du lätt spänd och kan få nackbesvär och spänningshuvudvärk. Den ständiga anspänningen gör så att näringstillförseln delvis stängs av till musklerna i området och går man så här tillräckligt länge så blir det en konstant inflammation som skadar vävnaden på sikt. Därför är hållningsvästen en bra sak för att komma till rätta med detta. Dels drar västen lite lätt axlarna tillbaka men framförallt så påminner den dig om att du skall göra det själv och det är just detta du behöver lära dig. Du behöver lära dig ett nytt beteende och då är västen ett mycket bra hjälpmedel. Som bonus får man också att man känner sig lugnare och mer harmonisk när axlarna åker ner och framåtböjningen av övre ryggen upphör.

Höj och sänkbart skrivbord

Sitter du mycket vid datorn på dagarna så rekommenderar vi varmt at du skaffar dig ett skrivbord som är höj och sänkbart. På så sätt kan du variera mellan att sitta och stå vilket är mer välgörande för kroppen än att sitta hela dagarna. 

Redskap

Andra saker att kolla på

Andra tipps är en bra och ordentlig kontorsstol, viktigt är att du kan justera den så att den passar just dig, och kanske viktigast av allt, den måste ha armstöd så att du kan avlasta axlarna. Slutligen rekommenderar vi varmt ett bra säng som avlastar ryggen ordentligt när du sover så att du kan vakna pigg och utvilad.