Välj cykel som träningsform

Att cykla är något som många tycker är roligt och vissa cyklar till och från jobbet eller till och från sina skolor. Men cyklande kan också vara roligt som sport eller träningsform på fritiden. Att cykla är ansträngande om man inte har rätt cykel utan en cykel med dåligt med luft eller sega pedaler. Men om man får tag på rätt cykel blir det istället en fröjd att cykla omkring och segheten och frustrationen försvinner. Därför är det oerhört viktigt att man har rätt hoj om man ska börja cykla som träningsform.

Cykla försiktigt

Om du väljer att cykla är det en fördel att göra det ute i naturen men om du istället cyklar omkring i stadsmiljö så bör du vara försiktig. Använd cykelhjälm och var uppmärksam och akta dig för bilar vid övergångsställen.

Cyklar du på vintern kan det vara smart att skaffa dubbdäck eller helt enkelt undvika de mest isiga cykelvägarna. Isigt underlag är nämligen en riskfaktor och gör att många råkar ut för små incidenter om cykeln tappar fäste.

Cykla i bergen

Om du bor nära ett berg, eller kuperad terräng, är det ett alternativ att cykla i bergen. I så fall bör man dock skaffa en mountainbike med extra fjädring. Om bergscykling är din grej kanske en mountainbikes kan passa. På vissa orter så kan det finnas banor utför berg som är gjorda för mountainbikes. Kolla upp om det finns någon klubb och ansvarig för dessa och hur du gör för att kunna nyttja dessa banor. Du kanske får gå med i någon cykelklubb för att kunna cykla mountainbike på deras färdiga banor.

Cykla landsväg

Så klart så är det vanligaste att cykla landsväg. Försök hitta någon rutt som är lämplig för dig till att börja med. Kolla in på GPS eller Google Maps var du bäst kan cykla och hur långt det blir på ett ungefär. När du börjar fått upp din kondition så kan du utöka dina rundor och kanske hitta lite mer backar som utmanar dig. Det är alltid skönt att få en variation i cyklingen där du vissa stunder får upp pulsen ordentligt och kanske får lite vila i utförsbackarna.