Lite att tänka på för den som vill muskelbygga

Om kroppen och träning

Har du tänkt börja träna, här följer några viktiga saker du bör känna till innan du drar igång.

Skelettet är kroppens stomme och räknar man alla ben så finns det 206 st. För att vi skall kunna röra oss så har vi också leder, dessa delas upp i 5 olika grupper. Kulleden är en av dessa fem typer och denna fungerar som en kula som kan rotera i en skålformad hålighet. Två exempel på kulled är Axel och höftled. Nästa typ av led är den som omnämns som planled och denna återfinner man i ryggen mellan kotorna i form av en disk bestående av brosk. I tår och fingrar har vi vad som kallas för gångjärnsleder och dessa möjliggör att vi kan böja fram och tillbaka på dessa leder, även armbågsleden är en sådan led. Nästa led är vridleden och denna är något mer komplicerad. Leden sitter i armbågen och möjliggör att vi kan vrida underarmen i sidled. Det är just denna led som möjliggör att vi kan vrida runt en nyckel i ett lås. Sist men inte minst viktig så har vi också de så kallade två-axlade lederna. Dessa möjliggör att vi exempelvis kan vicka på tummen fram och tillbaka samtidigt som vi kan leda den i sidled.

Träning för muskler, senor och ligament

Om man inte tränar och rör på sig så förslappas och förtvinar muskler, senor och ligament i kroppen och det är just dessa som stabiliserar upp lederna och möjliggör själva rörelsen. När dessa försvagas får vi lätt ont, därför är det viktigt att hålla igång med träning. Rörelse ökar också blodgenomströmningen i kroppen och pumpar dessutom runt lymfan i lymfsystemet och utan rörelse så stagnerar denna och orsakar då lätt irritation i muskler och leder. Rörelse är därför A och O för en god och uthållig hälsa.

Träna gärna men träna rätt

Är du ny på träning och har tänkt använda vikter så rekommenderar vi varmt att du tar kontakt med någon personlig tränare som kan visa dig rätt rörelsemönster för olika övningar. Största risken vid gymträning för nybörjare är ofta att man börjar för hårt för snabbt så att man skadar sig. Muskler bygger man relativt snabbt men senor, leder och ligament tar längre tid på sig för att stärkas och då är det lätt att man tar i för mycket så att dessa vävnader skadas. Ett mycket vanligt fel är också en okorrekt hållning, antingen svankar man för mycket eller så svankar man för lite.

Detta kanske inte låter så farligt men genom en felaktig hållning så kan du belasta enskilda diskar i ryggen väldigt mycket och vill det sig illa kan du orsaka ett diskbrock vilket kan bli väldigt problematiskt även då det läkt ut. Känner du minsta tveksamhet hur du skall behålla en god hållning på gymmet är det därför mycket viktigt att du kontaktar en personlig tränare för råd innan du drar igång.